علت رشد نکردن نشا گوجه فرنگی
به صورت کلی تمام مشکلاتی که برای نشا گوجه فرنگی ممکن است رخ دهد به سه دلیل عمده می تواند باشد:
1.عوامل فیزیکی
2.بیماری ها
3.آفات و میکرو ارگانیسم ها(قارچ ها، باکتری هاف ویروس ها و جلبک ها)
عوامل فیزیکی
آبیاری
آبیاری بیش از اندازه: باعث پژمردگی نشا و تغییر رنگ برگ ها به سمت زرد شدن می گردد. در صورت بروز چنین مشکلی باید میزان آبیاری را در نوبت های بعدی کاهش داد. توجه داشته باشید که به هیچ وجه نوبت آبیاری را حذف نکنید فقط میزان آن را کاهش دهید.
آبیاری کمتر از حد معمول: آبیاری بش از اندازه و کمتر از حد معمول تقریبا یکسان است. هردو باعث پژمردگی نشا و زردی برگ های آن می گردند. راه حل رفع کم آبی گیاهچه افزایش میزان آب در نوبت بعدی آبیاری است. برای این منظور آبیاری نوبت صبح فراموش نشود.
زمان نامناسب آبیاری: نوبت آبیاری اگر به نحوه ای تنظیم شود که برگها در شب خیس بمانند موجب بروز قارچ در برگها می گردد. معمولا از یک ساعت مانده به غروب آفتاب نباید هیچگونه محلول پاشی روی نشا داشته باشیم.
تغذیه ی نامناسب:
تغذیه ی نشا بسیار بخش مهمی از پرورش نشا است که باید توجه ویژه ای به آن داشته باشیم.
بهداشت:
در صورت استفاده از هرگونه سینی چند بار مصرف باید آنها را پیش از مصرف به خوبی ضدعفونی کرد. سینی ها باید عاری از تمامی خاک ها و بسترهای کشت باشند. ابتدا باید با آب شسته شوند و سپس در محلول کلراکس حداقل به مدت بیست دقیقه ضدعفونی گردند. از طرف دیگر کلر نیز میتواند برای نشا آسیب زا باشد لذا باید بعد از ضدعفونی مجددا آب کشی و کاملا خشک گردند تا برای کشت مجدد مورد استفاده قرار بگیرند.
تهویه:
یکی ازمهمترین عامل برای بهبود نشاهای قارچی شده و یا حهت جلوگیری از قارچی شدن نشاها تهویه مناسب است. سیستم تهویه در گلخانه باید حتما طبق استاندارد موحود برای سالن تعبیه گردد.
بیماری ها ی نشا و عوامل آن
محیط گلخانه به دلیل رطوبت و دمای بالا مستعد بروز بیماری های مختلف (مسری و غیر مسری) است. باید با رعایت شرایط محیطی مناسب تا حد ممکن از بروز بیماری جلوگیری کنیم.
تمامی ظروف استفاده شده در صورتی که چند بار مصرف باشند باید کاملا استریل شوند. به علاوه بذر ها باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشند. رطوبت باید کاملا کنترل شود که بیش از حد معمول نباشد. آبیاری و تغذیه نشا باید اصولی انجام شود. در کود دهی ها باید دقت کافی را مبذول دارید.
قارچ ها و باکتری ها عموما موجب ایجاد بیماری های مسری می گردند که با رعایت بهداشت در گلخانه می توان از بروز آنها جلوگیری کرد و یا پیشروی آنها را متوقف نمود. به عنوان یک تولید
کننده ی نشا به محض تشخصی بیماری مسری باید تمامی سینی های آلوده و تمام سینی های سالم مجاور آنها را به سرعت از گلخانه خارج نمود تا از پیشروی آن جلوگیری نمود. بیماری های غیر مسری با رعایت یکسری اصول به راحتی قابل پیشگیری هستند. در کل با حفظ اعتدال در مراقبت از نشا می توانیم از بروز چنین بیماری هایی جلوگیری کنیم. برای مثال آبیاری زیاد یا کم می تواند موجب ایجاد بیماری غیر مسری شود. یا اینکه استفاده ی زیاد یا کم از یک ماده ی مغذی موجب بروز چنین بیماری هایی می گردد.
جلبک ها هم یکی دیگر از عوامل بیماری زا هستن که با تشکیل یک لایه روی سطح غیر خاکی موجب بروز مشکل می گردند به این صورت که این لایه موجب نرسیدن آب به گیاهچه می گردد. خصوصا زمانی که هنوز بذرها جوانه نزده اند این لایه ی اضافه موجب جلوگیری از رشد بذر می گردد. هرچقدر زمان جوانه زنی را تسریع کنیم میتوانیم از بروز این مشکل توسط جلبک جلوگیری کنیم. از آنجا که آب و هوای سرد و مرطوب برای رشد جلبک ها مناسب است در صورت بروز این مشکل ایتفاده از اتاقک های تعریق و جوانه زنی موجب جوانه زنی یکنواخت گیاهچه ها می گردد و میتواند چاره ساز باشد. گاهی برای جلوگیری از بروز جلبک ایتفاده از آهک توصیه می شود، البته توجه داشته باشید که آهک را زیر سکوها استفاده میکنیم.
علایم بیماری های نشا
لکه برگی
معمولا این بیماری مسری نیست اما احتمال مسری بودن هم نمیتواند صفر باشد. نحوه تشیخص مسری بودن با توجه به مکان لکه ها قابل تشخیص است. اگر لکه ها به مرکز برگ سرایت نکرده باشد به احتمال زیاد بیماری مسری نیست. اما توجه داشته باشید که لکه هایی که در گیاهان یک گلخانه بصورت همزمان رخ می دهد فارغ از محل آن در برگ نشا،احتمال مسری بودن بالایی دارد.
توقف رشد
دلایل زیادی برای این امر وجود دارند. معمولا هرگونه بهم خوردن تعادل میتواند دلیلی بروز چنین مشکلی باشد. اشتباهات در تغذیه یا آبیاری و یا دمای محیط گلخانه دلیل عمده بروز چنین
مشکلی است.
پژمردگی
این بیماری یکی از بیماری های مربوط به ریشه ی نشا است. علایم آن پژمردگی یا زردی نشا است. به علاوه ریشه ی نشا ممکن است در برخی موارد به رنگ قهوه ای در بیاید.
بوته میری
دانه ها در سطح خاک یا زیر آن توسط قارچ های خاکزی متلاشی میشوند علایم آن قهوه ای شدن ساقه در سطح زیر خاک یا بالای آن است. البته در نظر داشته باشید که هرگونه تغییر رنگ در ساقه ی نشا میتواند نشانه ی یک بیماری مسری باشد.
زرد شدن برگها
معمولا تغییر رنگ بالا همانطور که در بالاتر ذکر شد به دلیل اشتباه در آبیاری رخمی دهد و نمیتواند نشانه ی بیماری مسری باشد. بصورت یک قاعده کلی، چنانچه این تغییر رنگ در حاشیه برگ باشد مسری نیست. اما به عنوان یک تولید کننده نشا ما باید همواره نسبت به تغییرات گروهی در نشا هوشیار باشیم و احتمال بیماری مسری را در نظر داشته باشیم.